Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Irtiottoja

20 vuotta sitten Levi oli pieni, mutta nouseva matkailukeskus keskellä pahinta lamaa. Mutta jo silloin Levillä tehtiin asioita eri tavalla kuin muualla. Vaikeina vuosina kunta hankki velalla edullisesti maa-alueita, kaavoitti ja rakensi infrastruktuuria, jolloin parempien aikojen tultua kunnan tonttivaranto oli hyvä ja kauppa kävi. Laman keskellä hissiyhtiö osti muualla Suomessa konkurssiin menneitä hiihtokeskuksia, purki hissejä ja pystytti ne uudelleen Levin rinteille. Samoihin aikoihin syntyi myös Lapissa täysin uudenlainen ravintolakonsepti Hullu Poro, joka taitavasti yhdisteli Etelä-Suomen ravintolatrendejä ja Lapin tunnelmaa. Vaikka kilpailijat muualla Suomessa ja Lapissa sulkivat ja supistivat toimintojaan, Levi kasvoi.  Levillä vitsailtiinkin, että jos lama tarkoittaa tällaista kasvua niin jatkukoon se pitkään. Henkinen irtiotto vanhasta ja tavanomaisesta tavasta tehdä asioita oli alkanut.
Näkymää Levikeskuksesta

Nousu johtavaksi matkailukeskukseksi
Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin elämme jälleen irtioton aikaa. Väliin on mahtunut paljon edelläkävijyyttä kuten alppihiihdon maailmancup –kilpailut, Suomen ensimmäinen gondolihissi, suomalaisittain uudentyyppinen tiivis kyläkeskusta ja hiihtomatkojen myynnin käynnistäminen ulkomaalaisille matkanjärjestäjille ensimmäisenä Suomessa. Samalla Levi on kasvanut, kehittynyt, ammattimaistunut ja monipuolistunut. Levistä on tullut Suomen johtava matkailukeskus. Vaikka edelläkävijä katsoo eteenpäin, johtaa ja luo uusia trendejä toimialallaan, on hyvä aika ajoin tarkastella myös menneisyyttä. Mikäli edelläkävijyyttä ei yrityselämässä pysty kanavoimaan myyntiin tai kasvuun, voi sen tärkeyden kyseenalaistaa. Levillä viime vuosina tehdyt ja monien mielestä jopa huonosti ajoitetut investoinnit ja uutuudet ovat alkaneet toimia eduksemme. Haastavina aikoina ihmiset valitsevatkin entistä huolellisemmin matkakohteensa ja vaativat rahoilleen parasta vastinetta ja monipuolisimpia palveluita. Näitä olemme Levillä edelläkävijyyden nimissä pyrkineet rakentamaan.   

Kasvulla kaulaa muihin
Matkailutilastoja, joissa pystytään vertailemaan eri keskuksia keskenään on valitettavan vähän. Eräs sellainen on kuitenkin hotellien yöpymisvuorokaudet. Vuodesta 2010 vuoteen 2011 Levin hotelliyöpymisten kasvu (9,1%) oli yli tuplasti suurempaa kuin Suomessa keskimäärin (4,2%) ja Lapin hotelleihin verrattuna vieläkin vaikuttavampaa (2,5%). Tärkeä on myös fakta, jonka kaikki tiedämme: Lapin ja Levin matkailun kasvu tulee jatkossa suurelta osin ulkomailta. Ulkomaiset yöpymiset kasvoivat Levillä 19,4 % kun Suomen hotellien kasvu oli keskimäärin  10,2% ja Lapissa 8,9%. Kotimaan kasvu Levillä oli ”vain” 4,4%, mutta yli kaksinkertainen muuhun Suomeen verrattuna (2%) kun taas lappilaiset hotellit rekisteröivät 10,8% vähemmän yöpymisvuorokausia vuonna 2011 edelliseen vuoteen verrattuna. Katsottaessa hieman pidemmän aikavälin kehitystä niin vuodesta 2006 vuoteen 2011 Levin hotelliyöpymisvuorokaudet ovat kasvaneet n. 100 000. Samaan aikaan Lapin kaksi seuraavaksi suurinta matkailukeskusta ovat polkeneet paikallaan tai jopa kutistuneet. Kuluvan vuoden tammikuun hotellitilastot näyttävät kehityksen jatkuvan. Levin hotellien yöpymisvuorokaudet kasvoivat edellisvuoden tammikuusta yli 10 000:lla (25,9%) ja ulkomaiden kasvu oli jopa  38%. Voidaankin sanoa, että irtiotto on jälleen tapahtunut.

Aina vaan paremmin
Edelläkävijyys velvoittaa myös siihen, että menneisyyteen ei saa jäädä kiinni eikä menestykseen tuudittautua. Muistan vieläkin elävästi kun ensimmäinen maailmancup-viikonloppu oli juuri päättynyt. Tanja Poutiainen oli voittanut ensimmäistä kertaa urallaan maailmancupin osakilpailun ja vielä kotikisassa. Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS oli tyytyväinen järjestelyihin, lehdistö hehkutti kisaviikonloppua ja yleisökin nautti näkemästään.
Tästä huolimatta puoli tuntia kisan jälkeen olimme jo suunnittelemassa seuraavaa tapahtumaa ja toimenpiteitä mitä piti tehdä vielä paremmin.

kirjoittaja on Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Jussi Töyrylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti